Питальні речення як засіб впливу на адресата в проповідях польського барокового проповідника Томаша Млодзяновського

Автор(и)

  • Оксана Зелінська Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-7965-428X

DOI:

https://doi.org/10.35433/2220-4555.20.2022.fil-4

Анотація

У статті проаналізовано специфіку використання питальних речень у проповідях Томаша Млодзяновського, видатного польського проповідника епохи Бароко.

Проаналізовані тексти проповідей Т. Млодзяновського засвідчують, що автор використовував питальні конструкції як засіб впливу на адресатів. Питальні речення в монологічному мовленні проповідника виконують вторинні функції, спрямовані не на отримання, а на передачу інформації.

Незважаючи на те, що формально вони є запитаннями, комунікативною метою їх є не запит інформації та спонукання адресата до відповіді, а залучення його уваги до інформації, яку передає мовець. Конструкції, побудовані як питання-відповідь, є засобом діалогізації авторського мовлення. Діалогізація тексту сприяє встановленню контакту, змушує адресатів брати участь у пошуках відповідей, що створює атмосферу співпраці під час проповідування, створює ілюзію двобічної комунікації. Передусім питальні конструкції в проповідях сприяють активізації уваги аудиторії. Т. Млодзяновський продуктивно вживає катехетичні питання, які є основним засобом тлумачення правд віри, богословських понять, за їхньою допомогою розкриває символічні значення євангельських образів; комплекс питання – відповідь активно використовує для викриття неправдивості чужої віри та обстоювання правдивості віри католицької.

Питання слугують засобом логічної аргументації, шо посилює переконувальний вплив. Значна частина таких речень є засобом вираження волевиявлення проповідника: відповідь, котру автор проповіді дає на питання, є зазвичай прикладом, який треба наслідувати, чимало питальних речень мають мету запобігти грішним учинкам, уникнути небажаних для християнина ситуацій.

Ключові слова: проповідь, бароко, мовний вплив, історія польської мови, питальні речення, риторичні питання, діалогізація.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-28

Номер

Розділ

ФІЛОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ