HOMEOSTASIS AND COMPENSATION AS LINGUISTIC PHENOMENA (COMPETITION OF ASPECT AND TENSE ON THE EXAMPLE OF SLAVIC LANGUAGES WITH SPECIAL REGARD TO POLISH)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35433/2220-4555.19.2021.fil-1

Анотація

Петер Патрович. Гомеостаз і компенсація як мовні явища (конкуренція виду та часу на прикладі слов’янських мов, з особливим акцентом на польску мову)

У статті йдеться про два універсальні лінгвістічні явища – гомеостаз і компенсацію. Автор аналізує їхню функцію стосовно двох категорій – виду та часу – в історії слов’яських мов. Безсумнівно, що однією з найважливіших категорій слов’янського дієслова є вид, що походить із праіндоєвропейської мови. Наслідки її виникнення як словесної категорії були далекосляжними й добре простежуваними в історії слов’янських мов. При детальнішому розгляді лінгвістичних даних здається цілком очевидним, що категорії часу та виду були тісно пов’язані та взаємодіяли, створюючи різні закономірності в сучасних слов’янських мовах. Певну конкуренцію між категоріями виду й часу можна спостерігати вже в старослов’янській мові, а також у давньоруській та давньопольській, де часи аорист та імперфект почали зникати. Перфект, на відміну від них, поширювався, а плюсквамперфект майже повністю застарів. У ході подальшого розвитку видова опозиція також поширилася на майбутні часи, уплинувши в такий спосіб на всю систему часів. Цей сценарій відбувався повсюдно в східно- і західнослов’янських мовах з певними відмінностями. Отже, у видово-часовій системі сучасних східно- та західнослов’янських мов досить чітко виявляється тенденція домінування видової категорії над часовою разом із поступовим зменшенням кількості часів. Проте південнослов’янські мови пішли трохи іншим шляхом, показавши чи не найскладнішу картину слов’янських мов. Хоча сербська та хорватська мови зберегли старі часи, сфера їх використання досить обмежена. За видовим розвитком ці мови все ближче і ближче наближаються до східно- і західнослов’янських груп. Натомість у болгарській та македонській мовах можна спостерігати складну взаємодію системи видів і розвиненої системи часів. У різних слов’янських мовах феномен мовної компенсації можна спостерігати як основний засіб прагнення до підтримки мовного гомеостазу на прикладі категорії виду и часу.

Ключові слова: мовний гомеостаз, компенсація, вид, час, старослов’янська мова, слов’янські мови, польска мова

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-30

Номер

Розділ

ФІЛОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ