SZKOLENIE SPECJALISTÓW PIELĘGNIARSTWA I POSZUKIWANIE SPOSOBÓW JEGO INTEGRACJI W EUROPEJSKIEJ PRZESTRZENI EDUKACYJNEJ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35433/2220-4555.19.2021.ped-2

Анотація

Олена Антонова, Зоя Шарлович. Інтеграція процесу підготовки спеціалістів медсестринської справи у європейський освітній простір

У статті на основі огляду нормативно-правових актів, аналізу наукових джерел та власних досліджень розглянуто проблему розвитку медсестринської справи в Україні; особливості підготовки спеціалістів медсестринського профілю в порівнянні з системою професійної освіти європейських країн на прикладі Польщі. Проаналізовано нормативно-правову базу, зокрема Закони України «Про вищу освіту», «Про вищу професійну освіту», Постанову Кабінету Міністрів «Про затвердження Положення про систему безперервного підвищення кваліфікації медичних і фармацевтичних працівників»; нормативно-правові акти, що регулюють організацію навчального процесу та діяльність медичних сестер у Польщі. Авторами  було з’ясовано спільні аспекти та  відмінності в системах підготовки медичних сестер обох країн. Крім того, у статті представлено погляд на необхідність інтеграції підготовки фахівців медсестринського профілю в європейський освітній простір. Зроблено припущення про залежність інтеграції української медсестринської освіти від регулювання рівнів та рівнів підготовки спеціалістів, які б відповідали європейським стандартам. Зроблено висновок, що приведення української системи підготовки медичних сестер до європейських стандартів забезпечить значний прогрес у прискоренні процесу інтеграції в європейський освітній простір та сприятиме зниженню бар’єрів для його розвитку.

Ключові слова: медична освіта, інтеграція, Болонський процес, європейський освітній простір, безперервний професійний розвиток, професійна діяльність.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-30

Номер

Розділ

ПЕДАГОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ