Етнічні стереотипи: особливості формування та функціонування

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35433/2220-4555.21.2023.phyl-1

Ключові слова:

стереотип, етнічний стереотип, ментальний стереотип, ментальність, ідентичність, міжетнічні конфлікти, інформаційна війна, гібридна війна, повномасштабна війна, глобалізація

Анотація

Ольга Гордійчук. Етнічні стереотипи: особливості формування та функціонування

У статті проаналізовано особливості виникнення, формування та функціонування етнічних стереотипів, їх зміст та функції; визначено їх роль у творенні національної ідентичності, конструюванні образів інших народів; з’ясовано можливості встановлення критеріїв об’єктивності стереотипів.

Обґрунтовано, що небезпека етнічних стереотипів у їх емоційному узагальнювальному характері, що сприймається як аксіома, певна даність, однак насправді констатує судження (яке може лише частково відповідати дійсності або ж взагалі бути хибним), а також у вагомому впливі на світогляд, норми й правила поведінки в певних обставинах. Подано приклади кореляції авто- та гетеростереотипів, що мають в основі ментальні особливості.

Представлено конструктивний та деструктивний потенціал етнічних стереотипів. Зокрема серед першого: творення й відображення позитивного образу власного народу та / чи іншого, формування національної ідентичності, допомога в порозумінні з представниками інших етнічних спільнот тощо. Серед другого: поширення невідповідної дійсності інформації та негативного емоційно-оцінного ставлення, гальмування суспільно-політичного й культурного розвитку, міжетнічна напруга, конфлікти, ворожнеча і навіть ненависть, що закликає до війни, виправдовує її. Проаналізовано, що етнічні стереотипи можуть бути ефективним інструментом суспільно-політичних маніпуляцій, пропаганди. Саме на етнічних стереотипах значною мірою базуються такі явища, як расизм, сексизм, ісламофобія, а сьогодні рашизм. Так, на сформованих та нав’язаних у колоніальні часи стереотипах (про меншовартість українців, провінційність та бідність української культури, низький статус української мови, недодержавність України тощо) побудована сучасна російська пропагандистська система продукування брехні й тотальної ненависті до українців, невизнання їх права на вільну самостійну державу в спільноті європейських країн і навіть права на життя.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-01

Номер

Розділ

ФІЛОСОФСЬКІ ДОСЛІДЖЕННЯ