Польська мова як посередник проникнення гунґаризмів в українську мову

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35433/2220-4555.18.2020.fil-1

Анотація

У статті розглянуто питання про контакти угорців зі східними слов’янами. Наведено приклади давніх східнослов’янізмів, які закріпилися в угорській мові. Наголошено на тому, що східні слов’яни та угорці запозичували нові поняття і слова внаслідок географічних, суспільних та економічних відносин. З утворенням Угорської держави угорська мова мала значний вплив на сусідні східнослов’янські говори, особливо ті, з якими мала географічну близькість, зокрема закарпатські.

Вкраплення угорських лексичних одиниць у систему української мови здебільшого відбулося безпосередньо, однак у деяких випадках спостерігається вплив польської мови. У цій розвідці представляємо гунґаризми, у процесі проникнення яких до лексичної системи української мови польська відіграла роль мови-посередника. Виявлено групу слів угорського походження, котрі ввійшли до системи російської мови через посередництво польської. Досліджені лексичні одиниці, запозичені з угорської мови, у подальшому архаїзувалися або стали історизмами.

Ключові слова: польська мова, гунґаризми, українська мова, угорсько-українські міжмовні  контакти, українсько-польські міжмовні зв’язки.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-30

Номер

Розділ

ФІЛОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ